Artikel

Hvad er Unified Namespace (UNS)?

Hvad er Unified Namespace?

Unified Namespace, forkortet UNS, er en måde at lette tilgængelighed, vedligehold og administration af data fra alle dine maskiner og systemer. Målet er at skabe en konsistent navngivningsstruktur for alle signaler og datakilder og publicere disse centralt. Data bliver tilgængelig for alle ressourcer, applikationer og systemer, der har brug for disse data uden at skabe direkte punkt-tilpunkt-forbindelser mellem hvert system og datakilde. UNS muliggør et samlet overblik og gør det nemmere for alle brugere at finde og kunne bruge de rigtige data.

Grunden til, at UNS har en mere afgørende rolle nu, skyldes store investeringer i Industry 4.0 og Industrial Internet of Things (IIoT), hvor man ønsker at sammenligne og analysere data på tværs af hele virksomheden. Det giver særlige udfordringer med realtidsdata, som kommer fra produktion, hvor man indtil nu ikke har været vant til at dele data med nogen. Derfor er ting heller ikke blevet navngivet på en sådan måde, at andre forstår betydningen af data.

Når du bygger din UNS, skal du sikre dig, at strukturen er intuitiv og afspejler organisationens reelle struktur bedst muligt, både overordnede systemer, såsom ERP, EAM og SCM, og systemerne på produktionsgulvet, såsom MES, HMI/SCADA eller CMMS. Du skal også have alle begivenheder, der finder sted i organisationen med, f.eks. når et Batch er færdigt, eller når der modtages nye råvarer til ankomst registrering. På den måde skaber du en digital tvilling, som viser organisationens tilstand i realtid.

Hvordan fungerer Unified Namespace?

Ryggraden i UNS er en standardiseret IIoT-protokol, f.eks. MQTT, hvor alle dine systemer kommunikerer med hinanden. Alle data publiceres på et centralt sted og alle hændelser kategoriseres, så de er logisk strukturerede ud fra tilhørsforhold og funktion. Systemer, der ikke er IIoTklare, forbindes til et system, der bygger bro, strukturerer og publicerer data til MQTT. Fra samme centrale placering abonnerer systemer på den information, der er relevant for dem og bliver opdaterede med begivenheder og data, som de har brug for.

Unified Namespace

Du får en grænseflade til alle dine forskellige systemer. Eksisterende punkt-til-punkt løsninger, der kommunikerer med gamle systemer kan selvfølgelig beholdes, men du vil på sigt kunne erstatte disse med nye, smarte IIoT kompatible systemer. På denne måde begynder digitaliseringshjulet at snurre, og hele din organisation gennemgår en digital transformation, der giver dig et smart økosystem af systemer, der publicerer og forbruger data.

Hvis man har en samlet netværksinfrastruktur, kan alle mennesker, systemer og andre interessenter få direkte adgang til al information i virksomheden uanset placering eller funktion. Det betyder, at det bliver nemt at bruge den digitale infrastruktur til at kunne søge information og løse problemer, efterhånden som de opstår, men også give mulighed for at forudse uønskede forhold. Dette fungerer især godt, hvis du vil køre forskellige AI- og ML-initiativer, der altid vil lede efter sammenhænge og har brug for adgang til meget data.

Fordele med Unified Namespace
single source of truth
Bedre dataadgang

“A single source of truth” for alle data og informationer i virksomheden. Alle brugere kan finde de data, de har brug for, på et enkelt sted.

Skalérbarhed
Enklere skalérbarhed

Implementering af nye systemer i UNS kan gøres hurtigt og nemt. Det er ligeledes nemmere og billigere at vedligeholde eksisterende systemer.

time to value
Hurtigere time-to-value

Brug mindre tid og omkostninger på at indsamle og standardisere data, og kom hurtigere i gang med digitaliseringstiltag.

Hvad er forskellen på UNS og den traditionelle model?

Et praktisk eksempel En stor krydsfinerproducent ønsker at implementere et analyseprojekt for at
undersøge, om prædiktiv vedligehold kan indføres på en finerkniv. Dette gøres ved hjælp af eksisterende tryk-, hastigheds- og vibrationssensorer i produktionslinjen.

Men for at gøre dette skal tidsseriedata fra sensorerne kombineres med stop-, kvalitets- og vedligeholdelsesdata. Disse fire forskellige typer data er lagret i fire forskellige systemer. Med den traditionelle arkitektur vil det tage omkring 10 uger for den hyrede konsulent at indsamle,
synkronisere og standardisere data fra alle de forskellige systemer.

Til sammenligning er dette gjort betydeligt hurtigere med Unified Namespace og den resterende projekttid kan afsættes til den egentlige udfordring: at bygge en model til at beregne den optimale
knivudskiftningstid.

Dette er blot et af mange eksempler på dataanalyseprojekter fra industrien, som alle har én ting til fælles: manglen på tilgængelige, strukturerede data har kørt projektet i hegnet.

Traditionel industriel arkitektur
Unified Namespace

Traditionel industriel arkitektur vs Unified Namespace

Hvorfor er UNS så vigtigt i dag?

Omkostningerne til at vedligeholde og administrere systemer stiger med antallet af klienter. Derfor skal antallet af tilslutningspunkter holdes nede og al administration ske centralt. I UNS sker alt én gang, og i en virkelighed hvor nye initiativer startes hele tiden og alle vil have adgang til “deres” data, er det ekstremt vigtigt at gøre dette effektivt.

For at forstå vigtigheden og udviklingen af Unified Namespace skal kigge vi et antal år tilbage. Den traditionelle industrielle arkitektur, som er vist på billedet nedenfor, blev udviklet i 1990’erne og er blevet brugt siden. De fleste eksisterende systemer har modelleret efter denne traditionelle og pyramideformede netværk og systemstruktur, fordi hver fabrik dengang blev set som sin egen ø.

Teknisk set betyder modellen, at forskellige enheder er opdelt i hierarkiske niveauer. Cloud-miljøet øverst og PLC’er nederst.

Hvert niveau er forbundet med punkt-tilpunkt-forbindelser. Niveauerne skal ikke kommunikere med andre niveauer, undtagen dem direkte over eller under sig selv.

Denne type arkitektur fungerede godt, da pc-baseret styring og virksomhedsintegration blev introduceret, men kræver, at man trunkerer og forenkler dataene gennem hvert lag. Den er ikke tilpasset
nutidens stadigt skiftende organisationer og resulterer i at man mister data og gør en masse oplysninger utilgængelige. Tabte data har også negative effekter, fordi grundlaget for datadrevne beslutninger bliver
substandard, og du må nøjes med at stole på på mavefornemmelsen.

Novotek samarbejder med HighByte, som leverer HighByte Intelligence Hub

Vil du vide mere om Unified Namespace?

Udfyld formularen nedenfor, så kontakter vi dig snarest

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Flere Insights